21 de juny 2007

Un model de benestar


El dissabte passat vaig acabar el meu fructífer pas per la implantologia, deprés de tot un curs acadèmic d'excel·lents pràctiques i rigoroses aportacions teòriques. Durant aquests deu mòduls he compartit bons moments amb onze odontòlegs dels quals m'enduc un preciós record.

Aprofitaré aquesta introducció, malgrat que semble extrany, per a parlar-vos de Finlàndia. Una de les xiques amb els que he fet el Diploma Avançat va estar a finlandia durant un any a l'ultima recta de la carrera. Doncs, després de llargues i agradables converses he arribat a la conclusió que necessitem prendre algun tipus de paral·lelisme amb aquest - i altres països- tant a nivell sanitari, com econòmic i educatiu.

Sé que un dels defectes dels humans és desitjar inevitablement el que no posseïm, o creure que tot el que ens envolta és molt millor que el que tenim -llevat que sigues un narcisista patológic, açò pot ocórrer- i el millor exemple el tenim fixant-nos en el comportament dels més menuts. Aquests, s'encapritxen sempre de les joguines dels seus amics, encara que ells tinguen el doble tant en quantitat com en qualitat, sempre mostren anhelar les possessions dels seus companys de jocs.

Doncs tornant a Finlàndia, sembla ser un país model, en el qual no existeixen dades de corrupció, presumeixen del millor sistema educatiu públic i tenen un dels millors llocs en el rankin mundial de la salut.


Personalment convidaria al senyor Zapatero, a que li pegara un cop d'ull a aquest meravellós país nórdic, que no dubtaré en visitar. Amb açò no pretenc realitzar un judici negatiu de l'avanç polític produït a Espanya en mans de qui ens governa, però crec que -en contra del que pensen molts- és el moment d'anar més enllà, d'ampliar la nostra amplitud de mires engrandint l'Estat de Benestar...
.
I és que llig a la premsa -i em conten- que el pensador Plilip Pettit, en una conferència al CEPC el passat dilluns a Madrid, va afirmar que vivim a una Espanya millorable, amb "defectes generals" i "problemes puntuals" que hem de corregir. Però no oculte el meu orgull quan repasse la darrera frase de la conferència: “partiendo de una noción sentida de Republicanismo, el sr. Zapatero ha hecho de España un modelo para las democracias avanzadas, en cuanto a lo que se puede avanzar”.

PS. Jo no hi vaig poder assistir, cosa dels exàmens, però m'han fet arribar un preciós llibre dedicat...

6 comentaris:

Anònim ha dit...

En España hay mucho que mejorar, cada vez más conservadora y cada vez más diferencias sociales y de igualdades.

Un saludo.

Anònim ha dit...

Yo personalmente no creo que el modelo sueco sea el modelo en el que tenemos que fijarnos como modelo de referencia.

Los propios paises nordicos ya ha abandonado este modelo maximalista del Estado benefactor. Hace ya más de una decena de años que estos paises buscan una alternativa a su viejo Estado benefactor, en la cual el Estado todavía cumple un rol importante pero sin excluir a una diversidad de actores sociales y económicos que, en su conjunto, puedan crear una sociedad del bienestar que le otorgue a los ciudadanos una sólida base de igualdad y seguridad social combinada con una real libertad de elección.

Y es que en la sociedad del bienestar el Estado debe cumpliendo funciones muy importantes, pero no ya de aquella manera excluyente y paternalista propia del Estado benefactor que los soocialistas vieron como el sumum del desarrollo humano.

Asi, no hay que confundir lo que es el Estado benefactor con la sociedad del bienestar.

Anònim ha dit...

Nota informativa: Finlandia tiene el indice mas alto de suicidio. ¿¿¿Estado de Bienestar???

Anònim ha dit...

Haber SuBNorMAL te suena EUROPA DEL ESTE??? Pues esos son los paises con indices de suicidio más elevados. BURRRRRRO si no sabes de lo que hablas no nos aburras porfavor.

(por si tampoco lo sabes)
Bielorrusia
Bulgaria
República Checa
República Democrática Alemana
Hungría
Moldavia
Polonia
Rumania
Rusia
Eslovaquia
Ucrania

Anònim ha dit...

Cuanto retrasado nos ensucia los blogs

Anònim ha dit...

Creo que siempre se aprende copiando, y España es el ejemplo perfecto en esto, siempre a la cola...
El Estado del Bienestar de los nórdicos es envidiable, pero recordemos que para eso, nosotros la masa, debemos apoyar con nuestras diminutas rentas y así conseguir la redistribución de la riqueza.
No nos alegremos demasiado cuando nos bajen los impuestos. Nos estaremos engañando a nosotros mismos.

En Finlandia no habrá corrupción pero sus índices de violencia de género son alarmantes... No copiemos estos.